Снимка: novini.bg Случилото се се очаква много отдавна. Това каза бившият

...
Снимка: novini.bg Случилото се се очаква много отдавна. Това каза бившият
Коментари Харесай

Експерт: Затворите ни са полуразрушени, надзирателите са безсилни

Снимка: novini.bg 

Случилото се се чака доста от дълго време. Това сподели някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Николай Радулов пред Novini.bg по мотив вчерашното бягство на двама рискови нарушители с присъди за убийства – Владимир Пелов и Радослав Колев. Припомняме, че пандизчиите избягаха въоръжени през централния вход на пандиза.

Няма и месец, откогато стачкуваха чиновниците на защитата на пандизите и една от аргументите за митинга беше, че те чисто физически не дават отговор на нужния най-малко за защита на пандизите. Налага се пандизите да съществуват на самоуправление – има трима-четирима служители на реда, само че те не стигат за защита по този екстензивен метод. При нас пандизите са доста остарели, няма съвременни системи за откключване и заключване и се постанова всичко това да бъде осъществявано с живи хора, а тези чиновници не стигат. Това е един доста сериозен кадрови проблем – недокомплектът. Тогава тези хора предизвестиха, че пандизчиите не са охранявани несъмнено и има опция за такива произшествия. Чисто знамение е, това бягство не е станало по-рано, въпреки че през последните години имаше и други бягства от затвори, още веднъж имаше проблеми с защитата. По метода, по който в този момент се охраняват пандизите и при щатния недокомплект е безусловно несъмнено, че такива произшествия ще има още веднъж и още веднъж, съобщи Радулов.

Обществена загадка е, че откакто съществуват на самоуправление, има пандизчии престижи, които са отпред на това ръководство, нещо като кметове. Те издават разпоредби, които се извършват от всички, има вътрешна търговия, в пандиза можеш да си набавиш каквото желаеш, стига да имаш задоволително средства – търговията с опиати и със SIM карти върви в цялостен размер и няма никакъв проблем да се вкара в пандиза каквото и да било. Така че не ме учудва, че са имали оръжие. Ако не се промени организацията и не се назначат задоволително хора за защита на пандизите, те да се реконструират, да се построят нови, такива произшествия ще не престават, безапелационен е някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

В последна сметка на входа и изхода стоят служителите на реда – не си мисля, че е допустимо целият този развой на незаконна търговия в пандиза, може да стане без хората, които охраняват. Напълно е допустимо, защото системата на пандизите е много остаряла, те са полуразрушени, доста е допустимо да има и места, през които могат да се предават движимости от ръка на ръка и без учадстието на чиновниците от защитата. Но че чиновниците са изцяло наясно какво става вътре в пандизите, само че са безсилни да попречат, е 100% несъмнено, уточни специалистът.

По думите му още преди месец хора от защитата са споделялил, че въпросните двама пандизчии се готвят за бягство, само че не са взети никакви ограничения. Колкото повече време минава от бягството, толкоз повече шансът те да бъдат заловени е по-малък. Мина и задоволително време тези хора към този момент да са минали границата. Чисто физически имат такава опция. Както твърдим, че границата ни е непробиваема, сръбските управляващи от време на време ни връщат някой хванат от тях – само че не всички залавят, съобщи Радулов, написа novini.bg.

Прогнозата ми не е по никакъв начин оптимистична. Ако не се отделят нужните средства и системата не се промени радикално – от екстензивна, с доста хора, в интензивна, със модерни охранителни техники, с централна зала на ръководство, всичко да се отваря и затваря отдалечено, тъй че да може даже при дребен брой охраняващи да се спазят всички стандарти за затворническо дело, ще продължат тези бягства. Тези, които са в пандиза, не са избягали, не тъй като са защитавани, а тъй като не желаят, сподели още Николай Радулов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР